A közlekedésépítési szakterület mérnöki és tudományos folyóirata. ISSN: 2064-0919
15. szám
9. évfolyam
2021 július
15
Bejegyzés

Pályaszerkezeti Fórum

A 2013. május 28-29-én Balatonföldváron tartott Pályaszerkezeti Konferencián elkezdett szakmai konzultáció folytatásaként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Útügyi Társaság által közösen szervezett Pályaszerkezeti Fórum megtartására 2013. 06. 20-án került sor a Makadám Mérnök Klubban, ahol a résztvevőkkel a szakmát érintő különböző területek jövőbeni fejlesztési irányait ismertették. A fórumon elhangzott hozzászólások jól tükrözik, hogy az útügyi szakmán belül – a kutatás-fejlesztéstől kezdve, a minőségbiztosítási rendszeren keresztül, a környezetbarát technológiákig bezáródóan – számos változásra van szükség.

Az ágazaton belül hat terület fejlesztési javaslatainak kidolgozását kijelölt munkacsoportok végzik 2013. július 01. és 2013. november 30. között. Néhány információ a megoldandó feladatokról, problémákról:

  • A kutatás-fejlesztési tevékenységek felélesztése a minőségi útépítések megvalósításának céljából. Közép- és hosszú távú tervek kidolgozása, az ágazat prioritásainak meghatározása.

  • Jelenleg nincs olyan képzési rendszer, amely megfelelően biztosítaná, hogy a korszerű útépítési és üzemeltetési ismeretek eljussanak a szakemberekhez. A szakmunkás és technikus képzés az út- és vasútépítés területén megszűnt. Szükség lenne a felsőfokú oktatási intézmények alap, valamint mesterképzéseinek összehangolására. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára a szakmérnöki képzések tematikája oktatási intézményenként eltérő. Hiánypótló technológiai képzések (pl.: diagnosztika) megjelenése és országos szintű elterjesztése.

  • Az útépítési projektek egységes minőségbiztosítási rendszerének kidolgozása, mert a jelenleg működő építtetői ellenőrzés hatékonysága nem megfelelő. A javaslattétel várhatóan kiterjed majd az építtetők, a beruházási-lebonyolítók, a megfelelőség igazolásokat végző laboratóriumok feladatainak megfogalmazására, valamint a Magyar Közút, mint minőségellenőrző vizsgálatot végző szervezet tevékenységi körének újragondolására, pontosítására.

  • Útépítési projektek tervezésének technológiai szemléletű megközelítése. A jelenleg érvényben lévő szabályozások szereplő ellentmondások kiszűrése, új műszaki szabályozások kidolgozása. Az előírások módosításánál fontos szempont a hosszú élettartamú, megfelelő minőségű utak megjelenése.

  • A Műszaki Szabályozás és a közbeszerzési kiírások módosítása, mely elősegíti a korszerű technológiák és tervezései elvek magyarországi alkalmazását.

  • A nemzetközi trendnek mintájára az útépítés és útüzemeltetés területén is meg kellene jelennie a környezettudatos szemléletnek. Fokozott figyelmet kell fordítani a CO2 kibocsátásának monitoringára, a WMA (Warm Mix Asphalt) elterjedésének elősegítésére, az újrahasznosítás lehetőséginek növelésére, stb… A felsorolt változtatások maguk után vonják a jogszabályok, előírások módosítását, a pályázati kiírások műszaki tartalmának korszerűsítését.


Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük