A közlekedésépítési szakterület mérnöki és tudományos folyóirata. ISSN: 2064-0919
18. szám
11. évfolyam
2023. december
18
Bejegyzés

Szerkesztőségi bejegyzés

A Közlekedésépítési Szemle megszűnésével, az útpályaszerkezetekkel foglalkozó szakterület iránt érdeklődőknek azzal kellett szembesülniük, hogy nem csak a magyar nyelvű cikkekhez való hozzáférési esélyek, hanem a hazai publikálási lehetőségek is jelentős mértékben beszűkültek.

Különösen igaz ez az útépítés és ezen belül is az aszfalttechnológia témaköreire, hiszen amíg például vasútépítés vagy betontechnológia területén több folyóirat ma is hozzáférhető, addig e területek kicsit „árván” maradtak. Az olvasói hiányérzet mellett szerzői igény is jelentkezett az építőmérnök- vagy erdőmérnök-képzéssel foglalkozó egyetemek PhD hallgatói és kutatói részéről. Számunkra olyan jelentős publikációs lehetőség szűnt meg, amelyet a nem lektorált, magazin jellegű, megmaradt folyóirataink nem pótolhatnak.

Fenti szempontok figyelembevételével különböző egyetemi és kutatóintézeti kollégák önkéntes kezdeményezése nyomán egy új szakmai lap indítására tettünk kísérletet, Útügyi Lapok címen. A folyóirat – hasonlóan külföldi tudományos folyóiratokhoz – eredeti szándékunk szerint elektronikus – ún. távoli hozzáférésű időszaki kiadvány formában kíván rendszeresen megjelenni, a tudományos publikáció feltételeit kielégítve. Ennek érdekében a kiadványt a vonatkozó jogszabályok formai és tartalmi követelményei szerint hoztuk létre és kívánjuk fenntartani, kiemelt hangsúlyt helyezve a lap elvárt szakmaiságára. Ennek érdekében megjelenő cikkeket neves szakemberekből álló szakmai testületre támaszkodva lektoráltatjuk. Élve a web-es megjelenés nyújtotta többlet lehetőségekkel, a folyóiratszámok megjelenése között nem publikáció értékű cikkek, háttéranyagok felhelyezésével, moderált szakmai blogbejegyzésekkel szeretnénk egy független, virtuális szakmai műhely alapítására kísérletet tenni.

Mint minden lapnak, így az Útügyi Lapoknak is az olvasók döntik el a sorsát. Ha vállalható szakmai és anyagi kompromisszumok árán meg tud felelni az olvasói igényeknek, fennmarad, ha nem, elbukik.


Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük