A közlekedésépítési szakterület mérnöki és tudományos folyóirata. ISSN: 2064-0919
19. szám
12. évfolyam
2024. június
19
Bejegyzés

Könyvajánló: Közúti kapacitás kézikönyv hatodik kiadás: Útmutató a multimodális mobilitás elemzéséhez

Az USA Közlekedési Kutatási Testülete (Transportation Research Board) honlapján megvásárolható a Közúti kapacitás kézikönyv hatodik kiadás: Útmutató a multimodális mobilitás elemzéséhez (Highway Capacity Manual, HCM), mely a közutak kapacitás- számításának mennyiségi módszereit tartalmazza. Jelen formájában alapvető hivatkozást ad az fogalmak, a teljesítmény mérőszámok és az elemzési technikák terén az utcák, utak, gyorsforgalmi utak és gyalogutak multimodális üzemeltetésének értékelésében. A hatodik kiadásba bekerültek a legfrissebb kutatási eredmények a közúti kapacitás, a szolgáltatási minőség, az aktív forgalom és igény menedzsment, valamint az utazási idő megbízhatósága témaköreiben, emellett a teljes fejezet-szerkezet korszerűbbé vált. A Kézikönyv célja a HCM módszereit alkalmazó gyakorlati szakemberek segítése az alapelvek, a számítási lépések és az eredmények megértésében. A változtatások naprakészen tartják a Kézikönyvet a felhasználók igényeinek és a jelenkori elvárásoknak megfelelően.

A HCM az évek során a felhasználói és a társadalmi igényekkel lépést tartva fejlődött, ahogyan az USA-ban a fókusz a felszíni közlekedés tervezésében és üzemeltetésében áttevődött az államközi autópálya rendszer tervezéséről és építéséről a komplex közlekedési rendszerek menedzselésére, melyek a felhasználók és utazási módok széles körét tartalmazzák, minthogy a közlekedés leglényegesebb funkciója a személyek és áruk mobilitásának biztosítása.

A kézikönyv négy fő dimenziója:

  • az utazások mennyisége, a közlekedési létesítmény vagy szolgáltatás használatának mértéke;
  • az utazások minősége, hogyan érzékelik a felhasználók a közlekedési létesítmény vagy szolgáltatás által nyújtott utazási körülményeket az elvárásaik tükrében;
  • elérhetőség, milyen mértékben kapnak lehetőséget az utazók az általuk végrehajtani kívánt tevékenységekhez való kényelmes hozzáférésre;
  • kapacitás, a közlekedési létesítmény vagy szolgáltatás képessége az igények szerinti utazási mennyiség megfelelő lebonyolítására.

Ár: $250.00

https://www.mytrb.org/MyTRB/Store/Product.aspx?ID=8313


Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük