A közlekedésépítési szakterület mérnöki és tudományos folyóirata. ISSN: 2064-0919
19. szám
12. évfolyam
2024. június
19
Bejegyzés

Könyvajánló: Modeling of Asphalt Concrete

Szerző:
Y. Richard Kim

Kiadó:
ASCE Press, 2009

Terjedelem:
460 oldal

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet szentelnek a megnövelt teljesítőképességű aszfaltoknak. A teljesítőképesség növekedésével várhatóan a pályaszerkezetek élettartama is emelkedni fog. A tervezőmérnökök számára az egyik legnehezebb feladat az élettartam előrebecslése, ugyanis az aszfaltok teljesítőképességét és élettartamát számos tényező befolyásolja, pl.: környezeti körülmények, anyagi tulajdonságok, forgalmi terhelés.

Az Észak-Karolina-i Egyetem professzora által írt könyv az aszfaltok jellemzésére szolgáló modelleket mutatja be a mérnökök számára. A modelleket hat nagy részre különíti el. A könyv elsősorban az aszfaltok modellezését írja le, ennek ellenére az első fejezetben a kötőanyag-reológia témakörével találkozhat az olvasó. A második rész az aszfaltok merevségét tárgyalja, aminek ismerete nélkülözhetetlen a pályaszerkezet mechanikai modelljeinek felépítéséhez. Sorra veszi a merevséget befolyásoló tényezőket, valamint felhívja a figyelmet a komplex modulus fontosságára. A harmadik rész a konstitutív modellekről szól, mint pl.: a viszkoplasztikus kontinuum károsodás modell vagy a termo-viszko-elaszto-plasztikus viselkedés leírását szolgáló modell. Külön-külön rész foglalkozik a nyomvályúsodás, a fáradási repedések és a termikus repedések modellezésével.

A leírásokat számos ábra, táblázat és egyenlet egészíti ki. A könyv ugyan nem tér ki a modellezési folyamat összes részletére, mégis elegendő információt szolgáltat az ismertetett modellekről.

Hivatkozás


Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük